Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Şaşkınlık

Kahramanmaraş’ın Yenişehir Mahallesi’nde yaşayan oto elektrik ustası Ahmet Yarba, şiddetli böbrek ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu. Üroloji Kliniği’nde görev yapan Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ezer, yapılan tetkiklerde Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş bulunduğunu ortaya çıkardı.

Ameliyat sırasında Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ün üzerinde taş çıktı. Ameliyat sonrasında böbreklerinden çıkan taşları gören Yarba, büyük bir şaşkınlık yaşayarak taşları evine götürdü ve “hatırası var” dedi.

Genetik Yatkınlık ve Taş Oluşumu

Dr. Mehmet Ezer, yapılan ameliyatta Yarba’nın böbreklerinde diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taşla karşılaştıklarını belirtti. Hastanın her iki böbreğinin taşlarla dolu olmasında muhtemelen genetik yatkınlığın da etkili olduğunu vurgulayan Ezer, taşların bir arada ve tek parça halinde olmadığını, 300’den fazla taşın tek seferde çıkarıldığını açıkladı.

Dr. Ezer, Türkiye’de böbrek taşı hastalığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve bu durumun önemli miktarda böbrek yetmezliğine yol açabileceğini ifade etti. Yetersiz su tüketimi, aşırı et tüketimi ve tuzlu gıdaların fazla tüketilmesi gibi faktörlerin taş oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ahmet Yarba, “Böbreğimde 5 santimlik taş var diye geldim ama daha fazla çıktı. Çok şükür çıkarttılar, sağlığıma kavuştum. O kadar taşla dolaşıyormuşum, şok oldum. Çok şükür iyileştim, taşları da eve götürdüm” şeklinde konuştu.

Related Posts

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.