Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: Türkiye neden dış ticaret açığı veriyor?

Ekonomi uzmanı Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı “Türkiye’nin Dış Ticaret Sorunu” başlıklı yazısında ülkenin dış ticaret açığı sorununu ele aldı. Eğilmez, bu sorunun temelinde Türkiye’nin markalaşma eksikliği ve teknoloji düzeyinin bulunduğunu vurguladı.

İhracatın fob (taşıma aracına yüklenene kadar olan giderler dahil), ithalatın ise cif (maliyet, sigorta ve navlun dahil) olarak hesaplandığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı veren bir ülke olduğunu ifade etti. Eğilmez, grafiklerle desteklediği yazısında, dış ticaret açığının 2016 – 2021 yılları arasında daraldığını ancak sonrasında tekrar arttığını gösterdi. Ayrıca, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda ithalatın düşmesiyle dış ticaret dengesinde daralmanın yaşandığını belirtti.

DIŞ TİCARET HADLERİ TÜRKİYE ALEYHİNE İŞLİYOR

Dış ticaret hadlerinin, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranını vurgulayan Eğilmez, dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olmasının ihraç eden ülke lehine olduğunu açıkladı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz olduğunu belirten Eğilmez, ihraç edilen malların fiyatlarının ithal edilen malların fiyatlarının altında olduğunu ifade etti.

BİRİM FİYATLAR ARTMADI MİKTAR ARTTI

Miktar endekslerine de değinen Eğilmez, dış ticaretteki artışın büyük ölçüde miktar bazında olduğunu, birim fiyatların ise değişmediğini kaydetti. İhracat miktar endeksinin son 12 yılda ciddi artış gösterdiğini belirten Eğilmez, buna karşın birim değer artışının sınırlı kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde ithalat miktarının da yükseldiğini, ithalatın birim fiyatlarının ise daha fazla arttığını belirtti.

TEKNOLOJİ VE MARKA EKSİKLİĞİ DIŞ TİCARET AÇIĞINI BESLİYOR

Eğilmez, yazısında dış ticaret açığının temel nedenlerine de değindi. İhraç edilen malların genellikle orta ve düşük teknoloji içerikli olmasına karşın ithal edilen malların yüksek teknoloji içerikli olmasının bu durumu beslediğini belirtti. Ayrıca, ihraç edilen malların dünya çapında tanınmış markalara sahip olmaması ve ithal edilen malların tanınmış markaları taşıması da bu sorunun temel nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.

Related Posts

İsrail saldırılarına karşı beklenmedik hamle: Dengeleri alt üst edecek

Petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan Hürmüz Boğazı İsrail’in saldırılarının ardından kapatıldı. İran küresel piyasaları alt üst edecek kozunu oynarken karşılıklı saldırıların ardından yüzde 7 artan petrol fiyatlarının daha da yükselmesi …

Taşıt kredisi çekenler için yeni tablo: Geri ödeme planı güncellendi

Son dönemde yükselen faiz oranları, taşıt kredisi maliyetlerini de doğrudan etkiledi. Şu an piyasada en düşük taşıt kredisi faiz oranı yüzde 3,45 seviyelerinde seyrediyor. Bu gelişme, araç sahibi olmak isteyen vatandaşların ödeme planlarını daha …

Hindistan uçak kazası sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Hindistan’da Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havaalanı yakınlarında 244 kişiyi taşıyan Air India uçağının düşmesi, küresel piyasalarda Boeing hisselerinde belirgin bir değer kaybına yol açtı. Flightradar verilerine göre kazaya karışan uçak …

Piyasalar güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 39,1990 liradan, euro 44,3020 liradan güne başladı. Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların …

Malezya sanayi üretimi ivme kaybetti

Malezya İstatistik Departmanı’nın açıkladığı verilere göre, ülkenin sanayi üretimi 2025 Nisan ayında bir önceki yıla göre %2,7 oranında arttı. Ancak bu oran, mart ayında kaydedilen ve son üç ayın en yüksek seviyesi olan %3,2’lik büyümenin gerisinde …

Dünya Gazetesi yazarı: Asgari ücretliler ve emekliler enflasyon karşısında zor durumda; temmuz zammı yalnızca ilk beş ayki erimeyi telafi edebilecek!

Dünya Gazetesi yazarı: Asgari ücretliler ve emekliler enflasyon karşısında zor durumda; temmuz zammı yalnızca ilk beş ayki erimeyi telafi edebilecek!