Fındık Üreticiliğinde Doğru Gübreleme Yöntemleri
Samsun Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sağlam, fındığın bölge ekonomisi için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, Samsun’da 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda fındık üretimi yapıldığını ifade etti. Sağlam, fındık yetiştiriciliğinde bitkinin doğru gelişebilmesi ve kaliteli ürün verebilmesi için bilinçli gübreleme yöntemlerinin önemini vurguladı.
Bitkilerin besin maddelerini köklerinden aldığını belirten Sağlam, gübrelemenin bitkinin kök dağılımına göre yapılması gerektiğini belirtti. Eğimli arazilerde gübrelemenin düz arazilere göre farklı olduğunu söyleyen Sağlam, gübrelerin bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda ve doğru şekilde verilmesinin verimlilik açısından önemli olduğunu ifade etti.
Fındık Bahçelerinde Gübreleme Zamanlaması
Sağlam, azotlu gübrelerin fındığın gelişiminde önemli olduğunu belirterek, toprak analiz sonuçlarına göre azotlu gübrelerin yılda iki kez toprağa verilmesi gerektiğini söyledi. Mayıs sonunda dip sürgünü temizliğinin de mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Sağlam, mikro element gübrelerinin eksiklikleri belirlendiğinde topraktan ve yapraktan uygulanabileceğini aktardı.
Fındık yetiştiriciliğinde bakım ve gübreleme işlemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Sağlam, üreticilere doğru gübreleme yöntemleri konusunda bilinçli olmaları çağrısında bulundu. Sağlam, doğru gübreleme ile hem bu yılın hem de gelecek yılların verimi için önemli olduğunu belirterek, üreticilerin olumsuz etkilenmemesi temennisinde bulundu.