Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı: Tarımsal Desteklerdeki Sorunlar Vurgulandı

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, tarımsal desteklerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyetine vurgu yaptı. Hamzaçebi, desteklerin yetersizliğini ve mirasçılarının durumunu anlattı.

Hamzaçebi, çiftçilere verilen mazot, gübre ve gelir desteklerinin çok düşük olduğunu belirterek, “Çiftçiler alın terinin karşılığını alamadığı için tarlalarını ekemiyor. Destekler yıllardır gerçek enflasyon oranında ve piyasa şartlarına uygun bir şekilde artırılmıyor. 2024 yılı için dönüm başına fındık için mazot 103 TL, gübre 35 TL, gelir desteği 170 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yılın destekleri bir sonraki yıl ödenmektedir. Yani 2024 destekleri 2025 yılında ödenmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.

‘Mirasçılar İçin Kolay Değil’

Hamzaçebi, vefat eden çiftçinin mirasçılarının bile sembolik olarak değerlendirilen düşük destekleri almanın kolay olmadığına dikkat çekti. Mirasçıların, belirli süre içinde veraset intikal vergisini ödeyerek sabit destekleri bankadan alması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

“2024 yılında vefat eden bir çiftçinin 5 mirasçısı için ayrı ayrı 5 bin TL destek tutarı, hak sahibi olan vefat eden çiftçi adına bankaya yatırılıyor. Banka daha sonra mirasçılarından ‘borcu yoktur’ belgesi istiyor. Maliye, yasada olmamasına rağmen ‘ek beyan ver’ talebinde bulunuyor. Ancak mirasçılar süresi geçtiği gerekçesiyle ceza alıyorlar. Bu durumda mirasçılar, destek tutarından daha fazla ceza ödeyeceği için destek primlerinden vazgeçiyorlar. Hükümet, vatandaşlara destek veriyormuş gibi gösterip aslında vermediğini ortaya koyuyor.”

‘Cezadan Vazgeçilmeli’

Hamzaçebi, çay, buğday, üzüm gibi destek ödemelerinde de mirasçıların aynı zorlukları yaşadığını ifade etti. Ayrıca, bu desteklerin ne zaman ödeneceğinin belirsiz olduğunu ve ileride de benzer sorunlarla karşılaşılacağını belirtti. Hamzaçebi, “Maliye, vatandaşlar için Vergi Usul Yasası’na uygun bir şekilde ‘düzeltme beyanı’ alarak ceza uygulamasından vazgeçmelidir. Hükümet de destekleme miktarlarını güncel ekonomik şartlara uygun hale getirerek artırmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

TÜİK açıkladı: Hizmet sektöründe fiyatlar artıyor!

Hizmet sektöründeki fiyatlar mart ayında yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Ulaştırmadan konaklamaya birçok alanda maliyet artışları dikkat çekti.

SPK’dan sermaye piyasası araçlarına ilişkin değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

İşsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %7,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’nin petrol ithalatı azaldı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 3 milyon 581 bin 154 ton oldu.

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir