OECD Türkiye için enflasyon beklentisini açıkladı

OECD Küresel Ekonomik Büyüme Tahminini Aşağı Yönlü Revize Etti

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ticaret politikasındaki belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a çekti. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için 2025 ve 2026 büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Rapora göre, Türkiye’de enflasyonun 2026’nın son çeyreğinde yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor.

OECD, “Belirsizlikle mücadele, büyümeyi canlandırma” temasıyla Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, son dönemde ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler kayda değer bir artış gösterdi.

Bu doğrultuda, küresel ekonomiye yönelik büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden OECD, küresel ekonomide geçen yılki yüzde 3,3 büyümenin ardından bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9 büyüme öngörüyor. Ayrıca, ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin olması beklenirken, Çin ve diğer ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama yaşanması öngörülüyor.

ABD ekonomisinin 2024’te yüzde 2,8 büyüdüğü, ancak bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüme beklediği belirtiliyor. Avrupa Bölgesi’nde büyümenin 2024’teki yüzde 0,8’den bu yıl yüzde 1 ve 2026’da yüzde 1,2’ye çıkması tahmin ediliyor.

Çin ekonomisinin büyüme hızının da yavaşladığı belirtiliyor. Türkiye için ise büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilerek 2025 ve 2026 için sırasıyla yüzde 2,9 ve 3,3 olarak güncellendi.

OECD’nin değerlendirmesine göre, enflasyonun düşmesinde belirleyici olan sıkı para politikası sayesinde Türkiye ekonomisinde enflasyonun 2026 yılı sonunda yüzde 15 civarına gerileyeceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, politika faizinde kademeli bir düşüş öngörülüyor, bu da tüketimi ve yatırımları destekleyebilir.

Türkiye’de makro ekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi ve yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülkenin büyüme potansiyelini artırabilirken, yatırımcı güveninin artırılması ve doğrudan yatırımların çekilmesi için öngörülebilir bir politika ortamının oluşturulması tavsiye ediliyor.

Related Posts

İstanbul’un enflasyonu açıklandı: Haziranda yüzde 1.77 arttı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 1.77 arttı.

Heyecanlandıran açıklama geldi, ilk fiyatlar belli oldu!

Armut üretiminde önde gelen Bursa’nın Gürsu ilçesinde santa maria cinsi armut, dalında kilosu 35-40 liradan alıcı buluyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl santa maria armudunda 45 bin ton, devecide 50 bin ton, şeftali ve nektarinde …

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

TZOB Genel Başkanı Bayraktar kuraklıktan zarar gören çiftçiler için destek istedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hatay’ın Erzin ilçesinde zirai dondan ve kuraklıktan etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, üreticilerin emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de istedi.

Haftanın kazanan yatırım aracı belli oldu: Altın düşüşe geçti, borsa ve döviz yükseldi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2.19 artışla 9 bin 404.89 puandan tamamladı. Altının gram fiyatı yüzde 2.26 düşerek 4 bin 199 liraya gerilerken, dolar ve avro sırasıyla yüzde 0.55 ve yüzde 2.37 oranında yükseldi. Yatırım fonları yüzde 1.65, emeklilik fonları ise yüzde 1.52 değer kazandı.

Akaryakıtta tabela değişiyor, motorine zam geliyor: İşte güncel fiyatlar

Akaryakıtta tabela değişiyor, motorine zam geliyor: İşte güncel fiyatlar