SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

SGK Finansman Açığında Devasa Artış!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığı, yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi.

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 533 oranında artarak, 11.3 milyar liradan 71.7 milyar liraya yükseldi.

Rapora göre, SGK’nin finansman açığının bu kadar büyümesinde, harcamalardaki artış hızının yüzde 57.3’e yükselmesine rağmen gelirlerdeki artış hızının yüzde 37.5’te kalmasının önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Giderlerde Büyük Artış

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; Devletin bütçeden açık finansmanı dışında nedenlerle yaptığı transferler de dahil SGK’nin ocak-şubat dönemi toplam gelirleri 769.1 milyar lirada kalırken, giderler ise 840.8 milyar liraya yükseldi.

Gelirlerin 574.4 milyar liralık kısmını geçen yıla göre yüzde 49.7 oranında artan prim gelirleri oluştururken, 340.9 milyar lirasını ise bütçeden yapılan transferler oluşturdu.

İşsizlik ve EYT Detayları

Şubat sonu itibariyle aktif sigortalı sayısı geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0.8 oranında artarak 25 milyon 309 bine yükselirken, aylık ve gelir alanların sayısı ise dosya bazında yüzde 4.3, kişi bazında ise yüzde 4.1 oranında arttı.

Rapora göre, SGK şubatta, 16 milyon 12 bin dosyadan, 16 milyon 824 bin kişiye aylık veya gelir ödedi.

Aktif-pasif dengesindeki bozulma devam ediyor. Normal şartlarda 3-4 çalışana karşılık 1 emekli olması gerektiği belirtiliyor. Ancak denge bozuluyor. Sosyal güvenlik sisteminin EYT’den sonra hızla düşen aktif-pasif oranı bu yıl şubat ayı itibariyle yüzde 1.58’e kadar indi. Bu oran EYT öncesi yüzde 2’nin üzerine çıkmıştı.

Related Posts

Türk Lirası son 6 ayın en düşük seviyesinde! İşte gerilemenin sebebi…

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azalarak 72,12 olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici …

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Motorine indirim geliyor

Motorine indirim geliyor

Rusya’da yeni otomobil satışları yüzde 27 azaldı

Ukrayna ile hala savaş halinde olan Rusya’da yeni otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre ilk çeyrekte yüzde 27 azaldı.

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir